Weetjes

Handige tips voor uw verwarming 

U wilt zuinig en milieuvriendelijk stoken? 
We helpen u graag met handige, besparende en ecologische tips om uw voordeel mee te doen.

Laat uw installatie nakijken voor de winter toeslaat. Kleine roetafzettingen en een slecht ingestelde brander kosten u ongeveer 5% meer energie. Een telefoontje naar uw vakman kost slechts een paar cent. Bij gasinstallaties volstaat een tweejaarlijkse controle, een installatie op stookolie laat u beter elk jaar eens nakijken.

Met een oude verwarmingsketel (meer dan 15 jaar oud) krijgt u voor de vakken "energiebesparing" en "milieuvriendelijkheid" een zeer slecht cijfer. Als u overweegt om uw verwarming te vervangen, doe het dan nu - vóór de winter een streep door uw rekening haalt!

Vergeet niet om een energieaudit uit te voeren voor uw verwarmingssysteem. Uw verwarmingsspecialist berekent voor u graag wat uw oude verwarming verbruikt en hoeveel u met een nieuwe installatie van Viessmann bespaart.

Nieuwe Viessmann olieketels, uitgerust met een weersafhankelijke thermostaat, passen de temperatuur van het water in de ketel automatisch aan de buitentemperatuur aan. Wanneer u geen water nodig heeft, schakelen ze zich zelfs volledig uit. Het resultaat: een rendement van rond de 95% (Hs). Condensatieketels gaan nog een heel eind verder: het rendement is daar zo’n 14% hoger voor gas (109% Hi) en 10% hoger voor stookolie(104% Hi).

Bij de omzetting van energie is bij zowel stookolie als gas niets zo efficiënt als condensatietechniek: hiermee haalt u een energiebenutting tot 98% (Hs)! Tochtgaten aan ramen en deuren maken zuinig verwarmen onmogelijk. Controleer de dichtingen van uw huis vóór de winter en vernieuw ze indien nodig.

Ontlucht de radiatoren wanneer ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer u luchtgeluiden hoort. Draai hiertoe gewoon de ontluchtingsschroef open met een sleutel en laat de lucht ontsnappen tot er water naar buiten komt.

Zodra het donker wordt, doet u er goed aan zo snel mogelijk uw rolluiken, gordijnen of andere raambedekking te sluiten. Dat heeft op uw huis hetzelfde effect als een deken op een mens. Zo bespaart u ongeveer 4% energie. Let erop dat radiatoren en thermostatische kranen niet worden afgedekt door kledij, gordijnen of meubels en gebruik ze niet om uw was te drogen. Anders kunt u tot 20% energie verliezen.

In de praktijk kan met een kleine verlaging van de kamertemperatuur in een aantal kamers bijkomend energie worden bespaard. De juiste temperatuur voor elke kamer vindt u hier:

  • De temperatuur in een woonkamer moet gemiddeld 20 °C bedragen.
  • In de slaapkamer is 16 – 17 °C warm genoeg voor een gezonde slaap.
  • De temperatuur in een kinderkamer moet steeds rond de 20 °C liggen.
  • In een badkamer ligt de juiste temperatuur rond de 22 °C.
  • In de keuken volstaat 18 °C aangezien bij het koken warmte vrijkomt.
  • Bij lagere temperaturen is het gevaar om af te koelen groter.

 

Een verlaging met 1 °C zorgt al voor een energiebesparing van 6%.

Hoe eerder u moderniseert, hoe voordeliger dat voor u uitvalt. Oude verwarmingsketels functioneren namelijk het hele jaar door met constant hoge werkingstemperaturen. Dat veroorzaakt aanzienlijke oppervlakte- en stilstandverliezen. Het gevolg: uw oude ketel kan een jaarrendement hebben van 68% of zelfs lager. Indien u het jaarrendement van 68% van de oude installatie naar 95% (Hs) verhoogt, kunt u 27% brandstof besparen.

 

Dikberd 34 unit 15B - 2200 Herentals
info@e-tec.be
T 0474/732.195

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x